Neil Young - Heart of Gold DVD
Om maar meteen te beginnen:

Zeer emotioneel. De emotie spát er werkelijk van af! Het raakt je direct en het is toch wonderbaarlijk dat, zoals bij sommige nummers, één man met zijn gitaar zóveel kan bewerkstelligen. Alle nummers zijn eigenlijk goed. Er zitten ook een aantal oude nummers tussen; Heart of gold, The dammage done, I’m a child en nog een paar.

Deze DVD is een goed voorbeeld van wat muziek met je kunt doen. Persoonlijk vind ik vooral het nummer This old guitar, wat Neil Young samen zingt en speelt met Emmylou Harris, een topper. Eigenlijk is alles goed maar omdat de gitaar zo specifiek wordt bezongen spreekt het mij erg aan.

Het klinkt allemaal zo eenvoudig maar valt niet mee om het ook zo te spelen. Het gitaarspel van Neil Young lijkt zo simpel en is daarom zo moeilijk. Hij past in zijn spel veel verschillen toe(hard/zacht, bas/midden/hoog) en hij speelt zéér relaxed. Alles lijkt a.h.w. net iets te laat, wat niet zo is. Dit maakt het luisteren erg ontspannen.

D-stemming
Hij maakt, bijna de gehele DVD, gebruik van een aparte stemming; lage E en hoge E zijn teruggestemd naar D, waardoor de D die je dan te horen krijgt bijzonder indringend maar zeer fraai, doorkomt, het raakt je ogenblikkelijk. Klik hier voor meer D-stemming.

Het optreden, dat eigenlijk een film is en als zodanig ook opgenomen, kenmerkt zich door shots die de emotie van de persoon goed uit laten komen. Het is niet alleen muzikaal goed maar ook qua film. Een nadelig puntje is dat de DVD te snel wordt afgespeeld. Ik ontdekte dit toen ik probeerde om mee te spelen en de D “te laag” was. Niet zo heel handig van de uitgever. Wil je toch meespelen dan dus de Capo op F.

Al met al is het een topper, kijken en luisteren.....